Thursday, December 1, 2011

Tanda-tanda Lelaki Merajuk

Diam Seribu Bahasa
Dia diam je sepanjang ada dengan kita. Walaupun kita bercakap dengannya, dia hanya mengiayakan atau dia anggukkan kepalanya saja. Dia sikit pun tak akan layan kita seperti sebelum ini. Jika benda ini berlaku, sah lah tu dia merajuk dengan kita.

Buat Tak Tahu
Dia akan buat tak tahu dengan kita. Jika kita minta tolong dengan dia seperti kemaskan meja ke, dia buat acuh tak acuh je. Paling teruk, dia buat-buat tak dengar (pekak betul-betul baru tau!). Ini cara protes yang paling teruk sebab dia bukan je buat kita geram tapi buat seolah-olah kita ni tak wujud.

Menolak Untuk Makan Bersama
Bila lelaki merajuk biasanya dia tak nak jumpa kita atau face to face dengan kita. Dia akan bagi alasan seperti “awak makan la dulu, saya kenyang lagi la..lagipun, saya dah makan dengan kawan saya tadi” (walhal perut lapar… nak uji dorang, kita dok je sila depan dorang, sambil makan… )

Masam Muka
Tindakan yang ni ialah tindakan yang paling kita geram. Dah lah tak nak cakap ngan kita dah tu nak tarik-tarik muka pulak. Tak puas hati la konon. Tapi adat la kalau orang dah merajuk. Perempuan pun lebih kurang je! (amik hanger, gantung kat muncung dia)

Baca Surat Khabar
Bab ni memang tabiat orang lelaki. Tapi kalau surat khabar tu dibaca banyak kali tanpa sebab maknanya jiwa dia tak tenteram & ada sesuatu yang mengganggu diri dia. Lagi-lagi pulak kalau tengah-tengah malam buta.

Menonton Televisyen Hingga Lewat Malam
Dia akan tengok TV tu sampai larut malam walaupun rancangan tu bukan rancangan kegemaran dia. Mata dia di TV tapi hatinya ke lain. Kita kena peka beb!

Keluar Rumah Tanpa Beritahu
Ada lelaki yang tak akan memberitahu mana dia nak pergi. Nak protes la tu kononnya. Kita jangan paksa dia untuk menjawab pertanyaan kita kerana confirm dia akan buat dek je!

Matikan Telefon Bimbit
Ha ni satu lagi tabiat lelaki. Dia tak suka diganggu bila perasaannya tengah marah. Untuk mengelakkan kita mengganggu dia, dia akan matikan telefon bimbit dia & bagi alasan bateri kong. Alasan dia satu je, dia tak mahu dengar suara kita takut perasan marahnya lagi kuat… Alaa, bila dah rindu call jugak last-lastnyer!

Hisap rokok
Macam tak pernah dapat rokok setahun…


credit : tentangcinta.com

5 Minit Jer...

KALAU SAYANG IBU, BACA LA , TAK LAMA PUN,

Orang kata aku lahir dari perut mak ! (Bukan Org kata , memang betul)

Bila dahaga , yang susukan aku . Mak .
Bila lapar , yang suapkan aku , Mak .
Bila keseOrangan , yang sentiasa di sampingku , Mak .
Kata mak , perkataan pertama yang aku sebut , Mak .
Bila bangun tidur, aku cari , Mak .
Bila nangis , Orang pertama yang datang , Mak .
Bila nak bermanja, aku dekati , Mak .
Bila nak bergesel , aku duduk sebelah , Mak .
Bila sedih , yang bOleh memujukku hanya , Mak .
Bila nakal , yang memarahi aku , Mak .
Bila merajuk , yang memujukku cuma , Mak .
Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah , Mak .
Bila takut , yang tenangkan aku , Mak .
Bila nak peluk , yang aku suka peluk , Mak .
Aku selalu teringatkan , Mak .
Bila sedih , aku mesti telefOn , Mak .
Bila serOnOk , Orang pertama aku nak beritahhu , Mak .
Bila bengang , aku suka luah pada , Mak .
Bila takut , aku selalu panggil , " Mmaaakkkk ! "
Bila sakit , Orang paling risau adalah , Mak .
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga , Mak .
Bila buat hal , yang marah aku dulu , Mak .
Bila ada masalah , yang paling risau , Mak .
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni , Mak .
Yang selalu masak makanan kegemaranku , Mak .
kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk , Mak .
Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang aku , Mak .
Yang selalu berleter kat aku , Mak .
Yang selalu puji aku , Mak .
Yang selalu nasihat aku , Mak .

Bila nak kahwin , Orang pertama aku tunjuk dan rujuk , Mak .

Aku ada pasangan hidup sendiri .

Bila serOnOk , aku cari , Pasanganku .
Bila sedih , aku cari , Mak .
Bila berjaya , aku ceritakan pada , Pasanganku .
Bila gagal , aku ceritakan pada , Mak .
Bila bahagia , aku peluk erat , Pasanganku .
Bila berduka , aku peluk erat , Emakku .
Bila nak bercuti , aku bawa , Pasanganku .
Bila sibuk , aku hantar anak ke rumah , Mak .
Bila sambut valentine , Aku bagi hadiah pada Pasanganku !
Bila sambut hari ibu , aku cuma dapat ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !
Selalu , Aku ingat pasanganku !
Selalu , Mak ingat kat aku !
Bila-bila , Aku akan telefOn pasanganku !
Entah bila , aku nak telefOn mak !
Selalu , aku belikan hadiah untuk pasanganku !
Entah bila , aku nak belikan hadiah untuk emak !

Renungkan :

" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bOlehkah kau kirim wang untuk mak

" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "

Berderai air mata jika kita mendengarnya .

Tapi kalau mak sudah tiada .

" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT ! "

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya !

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di aprOn menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak lalu membacanya . KOs upah membantu ibu :

1) TOlOng pergi kedai : RM4.00

2) TOlOng jaga adik : RM4.00

3) TOlOng buang sampah : RM1.00

4) TOlOng kemas bilik : RM2.00

5) TOlOng siram bunga : RM3.00

6) TOlOng sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .

1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu . Si anak menatap wajah ibu ,memeluknya dan berkata ,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .

Pepatah melayu....kahkahkah

Baca selanjutnya:

1] TERLAJAK PERAHU BOLEH DI UNDUR, TERLAJAK KERETA PUN BOLEH UNDUR, TERLAJAK KAPAL TERBANG TAKDE GEAR REVERSE……SORRY.

2] BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA KAWIN LAGI!!!

3] SEBAB MULUT SANTAN BINASA, SEBAB MULUT JUGA ….. NASI PUN HABIS!!!

4] KALAU TIADA ANGIN MASAKAN POKOK BERGOYANG, KECUALI KALAU ADA BERUK ATAS POKOK TU.

5] BIAR MATI BINI/LAKI, JANGAN MATI ANAK ( BOLEH KAWIN LAGI APE! )

6] BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KETEPIAN…. KAN TAK PASAL2 TUUU…….

7] KALAU PADI KATAKAN PADI, TIDAK AKU TERNANTI-NANTI, KALAU SUDI KATAKAN SUDI, KALAU TAK SUDI …… BOLEH BLAH……………

8] HARAPKAN PAGAR, PAGAR PUN TAK BOLEH HARAP! SAH2 LAH BENDA TU BESI BUKAN MANUSIA!!!

9] TEMPAT JATUH LAGIKAN DIKENANG, INIKAN PULA TEMPAT KENA ‘SAMAN’.

10] HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, KALAU MACAM TU LEBIH BAIK TAK PAYAH HUJAN DAAA…….

11] KALAU TIADA ROTAN, PELEMPANG AJELAH….

12] CARIK-CARIK BULU AYAM, LAMA-LAMA JADI BULU TANGKIS BADMINTON, PASTI AYAM KEBOGELAN.

13] AIR DI CINCANG TAKKAN PUTUS, TAPI KALAU DAGING DI CINCANG TANDANYA ADA KENDURI LA
TUUU…..

14] KERBAU BERPEGANG PADA TALI, MANUSIA BERPEGANG GUNAKAN TANGAN ……

15] PINGGAN TAK RETAK NASI TAK DINGIN, KALAU ORANG TAK HENDAK TANDANYA KITA TAK LAWA……

16] TAKKAN LARI GUNUNG DI KEJAR, TAPI KALAU TAK KEJAR PUN GUNUNG TU TAKKAN LARI JUGAK!!!

17] PATAH TUMBUH, HILANG REPORT POLIS .

18] BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI AHLI SUKAN YG MASUK ACARA ANGKAT BERAT!

19] SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT, AKHIRNYA TAK MASUK JUGAK SUKAN OLIMPIK.

20] KALAU ADE JARUM YG PATAH JANGAN DI SIMPAN DI DALAM PETI, BUANG AJE BELILAH JARUM YG BARU.

21] KAJANG PAK MALAU KAJANG BERLIPAT, KAJANG HAMBA TAK PAYAH LIPAT-LIPAT, MAKAN AJE SATAY
KAJANG!!!


22] KALAU KAIL PANJANG SEJENGKAL, BELI AJELAH KAIL YG PANJANG SIKIT

23] KALAU TAKUT DI LAMBUNG OMBAK, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI, BUAT RUMAH JAUH-JAUH SIKIT DARI
PANTAI…

Terbelit Usus...hahaha

Nama Jepun Yang Haru Biru

1. Yang pemarah - KEJI CACIMAKI

2. Yang tak suka brg mahal - SATO SUKAMURA

3. Yang bisu - KITA TADASUARA

4. Yang suka makan tose - NANACHI HITOSE

5. Yang suka lagu blues - APO NADIKATO

6. Yang suka belajar - ASIKO ULANGKAJI

7. Yang kerap bikin ribut - WAKASI HURUHARA

8. Yang masih bujang - MATIMATI TAMOKASI

9. Yang masih gatal - ICHI BAWA

10. yang suka memasak -AJINO0MOTO DAHABISLA

11. Yang hidup menyusahkan orang - KICHI KICHI TAKMAUMATI

credit : fb joe sempoi

Wednesday, November 30, 2011

Maafkanlah Aku....

hubungan kita boleh diibaratkan mcm lagu SALING MERINDU
banyak sangat masa bersama seperti sy kata AKULAH KEKASIHMU
n awk lak cm PERMAISURI
Oleh kerana kita ni SEHATI SEJIWA
..aku pun bJANJI PADAMU..
mase tu sweet sangat..
BILA HATI DAH SAYANG..macam2 hal kite share together..
tp,BILA CINTA DIDUSTA awk tinggalkan saya seorng..
sedangkan SEPENUH HATI ku serahkan untukmu.
sdih sangat :.(..
nak bt mcm mane,bile sy tny SIAPA YANG RAMPAS CINTAMU?
macam2 ALASANMU sy dengar..
skarang ,sy RINDU SERINDU2 NYA kat awk....
sy dah xlarat nak MENGUSUNG RINDU sorang2...
hbungan awk ngan saye selame nie hnyalh BAYANGAN GURAUAN
nk buat mcm mane dh TAKDIR DAN WAKTU Begitu..
ORANG YANG KU SAYANG² kini dh disambar orang..
xpelah,saye cume nak SATU NAMA TETAP DIHATI..
dan plezzzz..IZINKAN SELAMANYA NAMAMU DIHATI....

bernyawa kembali...

assalamulaikum... selamat tengah hari. rasenya dah lama sangat belog ni x bernyawa...dah macam nyawa² ikan pun ada. terlalu lama x terusik sejak raya puasa ari tu. bukan sibuk sebagai alasan. tap klu dah ada penyakit M semua benda yg nak dibuat asyik x menjadi. tu yg jadi fedap tap x give up la....

dalam masa mnyepi, cuma intai² belog orang lain. just jadi silent user. banyak perkara² berkaitan kehidupan seharian rakan belog lain kongsi. dari rutin harian, masakan, kegiatan luar sehinggalah perkara² yg kite anggap rahsia pada diri kite tetapi tidak pada rakan belog yg ada.

pe pun buat masa ni tak ada buah tangan yg dapat disajikan untuk rakan belog lain. tahlah rase fikiran ni macam berkarat jer. hari² migraine sebab banyak sangat tengok nombor telefon ngan report yg melambak x buat lagi...oklah...sambung ke lain entry....c u..babai...



Wednesday, June 29, 2011

Kenangan Di Taman Cinta - Teja

to my hubby (Norisman)...layanlah lagu ni...bestt....terbaiklah lagu dulu².....



suke entri ini??

Betapa Agungnya Peristiwa Israq Mikraj


Masjidil Haram


Masjidil Aqsa


Hari ini merupakan hari Rabu (29 Jun) , bersamaan 27 Rejab 1432H di mana semua umat islam seluruh dunia menyambut hari yg paling penting di bulan Rejab ini iaitu peristiwa paling agung dalam sejarah Islam (Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW)

Selepas membaca di blog kak jee berserta sambungannya di Persekutuan Melayu Republik Mesir , bersama-samalah kita menghayati betapa agungnya peritiwa israk mikraj ini bagi seluruh umat islam..

Firman Allah SWT,

Maksudnya : “ Maha Suci Allah Yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haram (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), Yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) kami. Sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Mendengar, lagi Maha mengetahui ”.
Surah Al-Isra’, ayat:1

Tanggal 27 Rejab setahun sebelum hijrah Rasulullah SAW ke Madinah Al-Munawwarah mencatatkan peristiwa penting dalam kerasulan baginda SAW iaitu perjalanan Israk Mikraj. Israk membawa pengertian perjalanan nabi Muhammad SAW pada malam hari dengan menuggang Burak bermula dari Masjid Al-Haram di Makkah Al-Mukarramah ke Masjid Al-Aqsa di Baitul Maqdis, Palestin.

Manakala Mikraj membawa maksud naiknya nabi Muhammad SAW ke langit dari Masjid Al-Aqsa ke Sidratul Muntaha.

Sepanjang perjalanan israk Rasulullah SAW ditemani oleh Malaikat Jibrail AS dan di antara peristiwa-peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan itu:

1. Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka, apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.

2. Tempat yang berbau harum.

Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetap teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).

seterusnya bacalah di blog Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir

Monday, May 30, 2011

Cucur Udang, Cucur Badak, Cucur Kodok

Assalamualaikum dan salam pagi isnin..pepagi lagi dah nak wat lawak. tap ni ada kena mengena ngan sms yg aku terima pagi tadi dari boss tempat kerja lama...tap apa kaitan ngan cucur udang, cucur badak ngan cucuk kodok macam kat gambar sebelah ni. terus teringat lagu Jalil Hamid pasal makan..




makanan pelik -pelik,
taik minyak taik itik,
puteri mandi badak berendam,
mata kucing mangga siam,
buah keras buat lauk,
pisang emas pisang tanduk,
batang buruk cucur kodokkkk....



cucur badak

tap bukan tu nak cite...berbalik pada sms tadi...pepagi lag dah wat org gelak. yerlah nak wat cucur udang senang sbb udan banyak jual kat pasar, kat tesco, giant, pasar malam dan pasar mini pun ada jual gak tau. tap klu cucur badak susah nak wat sbb nak kena cari badak dan klu kite jual cucur udang dan lupe nak letak udang, pelanggan marah dan tanya kenapa x letak udang?? tap bila kite jual cucur kodok pelanggan x tanya plak mana kodoknya?? betul x?? terus ngap masuk mulut...


cucur udang



p/s : jangan terliur plak tengok cucur ni semua. sedap makan tima breakfast @ teatime...pekena ngan kopi panas..sedap tau...

suke entri ini??

Tuesday, May 17, 2011

Anak Kita - Tips


oklah, ni nak kongsi ckit beberapa tips yang sama² kite bleh kongsikan untuk dipraktikkan pada anak² kite. Tips ni dapat dari note My Babay Store. Jom kite kongsi sesame yer...

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.


suke entri ini?

Sunday, May 8, 2011

Selamat Hari Ibu ..




Selamat Hari Ibu buat semua ibu² seluruh dunia. dan buat emak (Ruzitah Binti Hussin), terima kasih atas segala pengorbanan mak membesarkan along selama ni. x terucakap dengan kata² dan x terbalas segala pengorbanan yg telah mak berikan sehingga ke hari ini. dan wat mak mertua (Azmah Binti Rahim), mak, yana nak ucapkan berbanyak terima kasih kerana sudi menerima yana dalam keluarga ini...terima kasih segalanya....along /yana doakan mak, agar mak sentiasa sihat dan sentiasa berada dalam lindunganNYA....

Kau sinaran bulan
Menyerikan bitang-bintang
Kaulah fajar yang menerbitkan pagi

Kau sirami embun
Menyegarkan pepohonan
Kau bukakan tabir siang untukku

Kau berikan mama
Kasih sayang maha suci
Betapa agungnya
Tiada ternilaikan
Oh mama, oh mamaku
Tiada cinta yang suci
Setulus cintamu

Ku suntingkan mama
Sekuntum mawar putih
Sebagai lambang kesucian cintaku

Suke entri ini?

Thursday, May 5, 2011

Ole - Ole Dari Kak Gee


Ha ni lah dia ole-ole dari Kak Gee wat mereka² yg kak gee sayangi... pe pun time kasih banyak² pada kak gee sbb sudi beri ole² ni pada kitaorang yg dah memang setia menjadi pembaca blog kak gee. K la ni baru saya nak tempek kat blog saya nih...Nice Knowing U too...:))


suke entri ini??

Tuesday, May 3, 2011

Bufday Boy Bangun Pagi

gambar ni sempat aku snap pagi tadi sebelum p keje. bufday boy baru bangun tido. ape pun happy bufday yer sayang. ibu sayang sangat kat ammar tau. begitu jugak ayah....










suke entri ini??

Ammar Takut Atok Tu

ni lah gambar yg ammar takutkan klu dalam KFC. bila x reti diam jer aku akan cakap " Atok, ambil ammar ni" (sambil tunjuk gambar ni kat dinding. automatik terus dduk diamlah dia. haha lepasnih senang keje aku nak handle dia tiap kali p KFC..

atok yg ammar takutkan..Kernel KFC la...


Ammar yg suke senyum. ngan org x kenal pun dia suke sneyum..


KFC Famous bowl. sib baik ada lagi walapn kitaorang sampai dah 3.45 ptg. abis nasi ammar makan.


Ni lah chicken Chop KFC punyer.. blehlah katakan sedap. cume sos mushroom ckit lah..aku suke banyak² sos tu..baru sedappp..


Plan nak sambut bufday ammar kat KFC. tap kitaorang dah pegi dlu. x sabar nak rase chicken chop dia ni ha..not bad..kira oklah tu rasenya...


suke entri ini??

Pantai Teluk Gorek Mersing


salam semua. ni entri pasal plan mase 1 may yang lepas. kitaorang sekeluarga p la pantai Teluk Gorek ni. perjalanan lebih kurang 15-20 minit dari bandar mersing. x la jauh sangat. yang pasti kawasan pantai ni memang best. macam² aktiviti bleh buat. kayak, mandi laut, mancing, barbeque ke, cari kepah, berkhemah...macam² lagi arr. kawasan pantai ni landai sangat. x berombak. sesuai sangat kalau kite bawa bebudak mandi kat cni. ammar pun suke. sampai kecut tangan berendam lama sangat kat laut sampai x nak naik dah.

ha kat cni ada dua tmpat yang bleh kita menginap. Teluk gorek Chalet & Camp Site ngan Gorek Bay. chalet diorang ni sebelah menyebelah jer. tap yang aku p ni kat Gorek Bay. x bayak gambar yg sempat aku snap kat tempat ni. dah terkejar ke sana sini handle ammar, ngan seronok sangat kat cni tu yg sampai terlupe dah nak ambil gambar.



hehe..x sempat aku nak snap gambar basikal tu. tap basikal tu dah macam motor elektrik. org x der lesen pun leh bawak..


ingat nak naik kayak tap air dah surut, terpaksalah kuburkan hasrat aku tu. x mau aku nak menarik kayak tu ketengah laut. jauh tu...


tempat santai ni kita leh sewa nan kadar rm30.00 sehari. ada letrik ngan lampu sekali tau. bleh bawa khemah sekali.

Ni dewan yg ada disediakn di Teluk Gorek Chalet & Camp Site. surau pun ada. tap x sempat nak snap.



klu nak tengok gambar lain anda bleh klik sini. banyak pemandangan Pantai Teluk Gorek ni. lepas ni mmg kitaorang sekeluarga plan nak pegi lagi dan bermalam di sana. mesti best giler arrr klu dapat bercuti lagi cam yg lepas...

p/s : sape² nak pegi, klu x tau jalan lehlah calling² aku yer..

suke entri ini??

Happy Anniversary And Happy Bufday 03.05.2011

Assalamualaikum dan salam hari selasa. wat pengetahuan semua hari ni merupakan hari paling bermakna bagi kami. hari ulangtahun dan hari lahir ammar yg di sambut pada tarikh yang sama. hari ni juga genap usia perkahwinanku yang ke-3 dan hari lahir ammar yang ke-2. dengan harapan semoga rumahtangga yg kami bina ini kekal hingga akhir hayat, dimurahkan rezeki dan bahagia dunia dan akhirat. pada ammar ibu doakan moga ammar sentiasa menjadi anak yg soleh, sentiasa diberi kekuatan untuk ammar terus membesar dengan sihat dan bijak....-amin-





suka entri ini??

Saturday, April 30, 2011

Petua Mengasihi Isteri ...

Assalamualaikum dan salam pagi sabtu. Esok cuti hari buruh (1 mei). so apa plan korang semua. ha ni nak kongsi ckit petua dari note MY Baby Store yg sama² kite bleh share. pada sang suami² semua blehlah praktikkan petua ni untuk mengeratkan lagi hubungan suami ngan isteri..

1. Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, memberitahu sesuatu yang menarik atau sekadar ingin menyatakan "I Love You".

2. Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

3. Sekali sekala Tolong kemaskan katil dan bilik tidur.

4. Tolong terbalikkan stokin atau seumpamanya untuk memudahkan isteri mencuci. Tolong buang sampah tanpa disuruh.

5. Bila keluar out station, telefon isteri untuk memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu yang kita sudah selamat sampai.

6. Tunjukkan kepimpinan yang baik, suami adalah ketua rumahtangga dan pendidik.

7. Berdiskusi dari semasa kesemasa, jangan ketepikan pendapat isteri.

8. Sentiasa kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama.

9. Sokong pendapat isteri sekiranya beliau bertentangan dengan pendapat orang lain, tetapi hendaklah secara rational bukannya mengiyakan semuanya...... sekiranya pendapat isteri anda salah, betulkannya.

10. Urut-mengurut isteri atau seumpamanya dari masa kesemasa.

11. Peluk dan belai isteri sekali-sekala tanpa implikasi seksual.

12. Sabar dan tenang bila mendengar cerita dan masalah isteri.

13. Pamerkan kasih sayang bila dikhalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkan beliau jauh bila berjalan.

14. Bila berpegang tangan, jangan biarkan tangan longlai.

15. Buatkan air minuman atau seumpamanya sekali-sekala.

16. Bila makan diluar, jangan harapkan isteri sahaja yang memilih tempat untuk makan.

17. Sabar bila isteri terlambat sedikit atau dengan tiba-tiba ingin menukar baju yang dipakai atau menukar rancangan.

18. Beri perhatian yang lebih pada isteri dari orang lain dikhalayak ramai.

19. Lebihkan isteri anda dari anak-anak.

20. Belikan hadiah kecil dari semasa kesemasa seperti minyak wangi, jamu atau umpamanya, kad-kad ucapan juga dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang dengan isteri.


P/S : pada mana² suami tu janganlah selalu buat isteri merajuk. klu dah merajuk tu cepat² lah pujuk ye...


suke entri ini??

Tuesday, April 26, 2011

Ku Basuh Luka Dengan Airmata ...

aduhaiii...mesti ramai yg feeling biler dengar lagu ni. Termasuklah aku sekali. Aku tau ramai yg dah lalui sepertimana lirik lagu ni kan??? kan kan..eleh nak selindung konon. Apa pun semuanya da hikmah yg berlaku. Ye x?? Semuanya Allah yg tentukan..





Semuaaaa Ibu...

Semalam sampai jer umah terus mandi dan solat asar. Nak tunggu Maghib so tengoklah sinetron sekejap. X lama Ammar pun balik. P mana agaknyer anak ibu ni?? aku tengok bajunya comot penuh ngan air milo. Sampai jer terus ambil Ammar. Yang terharunya terus ammar cakap sayang ibu sambil peluk aku.Lepas maghrib, kepala berdenyut² terus solat. Lepas solat lelap x hirau kan ammar dah. Dalam kul 9 suami kejut. lepas bangun terus dapatkan Ammar dan aku tanya kat dia....

Ibu : Ammar p mana petang tadi?
Ammar : sana...(mulut muncung sambil tunjuk arah dia pergi petang tadi)
Ibu : oooo ngeteh yer ngan nenek. minum milo yer...patutlah baju comot..

Lepastu aku tanya lagi...
Ibu : sape salinkan baju ammar ni??
ammar : ibuuu... (padahal ayahnya)

Ibu : nape salin baju?? yak yer (berak)?? sape cebuk kan??
ammar : ibuuuu (sambil angguk²kan pala) <---padahal ayahnya

Ibu : sape mandikan ammar petang tadi ??
ammar : ibuuuu... (ni neneknya mandikan sebelum aku balik keje)

Ibu : tadi sape kasi ammar makan??
ammar : ibuuuu... (dah tentunya ayahnya yg kasi...ibu ko dah terbongkang lepas maghrib)

Ibu : aikssss x kan semua ibu?? Klu ibu x ada p keje ammar nak dgn sape??
ammar : ???? (confius muke dia sambil muncung mulut)

Lepastu terus aku masuk toilet...pe lagi terjerit² lah ammar panggil ibuuu...ibuuu kat depan pintu sambil ketuk pintu suruh bukak.....


Suke Entri Ini??

Sunday, April 24, 2011

Musykil La Dengan Jalan Ni??

Assalamualaikum dan salam pagi ahad. Uh...arini aku kena keje plak. kena OT. Dah sampai turn kena OT jadi OT lah jugak. Tap X pe...Leh tambah wit poket. Sebenarnya dah lama nak post tap x menyempat jer. Ni pasal accident yg berlaku kat jalan ni. Klu nak tau jalan ni berada di antara persimpangan kota tinggi- kulai dah Ladang Tai tak. Kilometer berapa, x plak aku menyempat nak mengira. Yang menjadi persoalannya, sejak jalan 2 link ni di buka awal CNY aritu, masuk ni dah 4 kali berlaku accident kat tempat dan jalan yg sama. haha..ada yg menunggu kot. Ala tu semua karut lah (ada yg cakap macam tu). Tap x mustahilkan semua bagi Allah.

Semua accident yg berlaku, kenderaan dari arah Jb ke kota tinggi bleh menyeberang masuk laluan bertentangan. Pelik bebeno ler..dah ada jalan 2 link pun x cukup lagi sampai nak guna jalan sebelah. Agaknyer bila jalan 2 link ni dah buka serupa macam highway diorang bawak kete. 110km/j agaknyer. Confirm ada yg lebih dari tu bawa kete ikut jalan ni. Ye dak?? padahal kat c2 cuma di hadkan pada 80km/j. Ni confirm arrr speed lebih sangat. Kalau x, xkanlah bleh sampai menyeberang jalan sebelah. Sib baik x ada dvider. Agaknyer kalau ada mau terbang kereta diorang wat. Pe pun ni antara gambar yg sempat aku snap semasa kete tengah gerak. haha encik suami cakap " ha nak wat pe lah ngan gambar tu"...





Ni kebetulan mase kitaorang sampai jalan ni ambulance pun ngam² belakang kitaorang. ha pe lagi kalau korang dah dengar bunyi siren ni??? ne...no...ne...no... ketepi...ketepi...


Sebenarnya atas sikap kite sendiri nak mengelak dari berlaku kemalangan yg macam ni. Kalau dah bawak kete laju bebeno, alamatlah mmg akan hilang kawalan bila berlaku kecemasan macam ni. Tap klu dalam kes sondol menyondol tu plak dah lain. Sebelum link ni di buka (jalan kotatinggi - Tiram) memang kerap sondol menyondol ni ha. Jalan 1 link, klu pagi tu lambat ckit jer kuar umah confirm arrr kena ngadap jem. Tu belum yg potong ikut kiri lagi. Sampai depan senang² jer nak cilok masuk. Orang lain pun ikut Q tau nak sampai tempat keje. Orang lain pun kerja jugak. So sama² lah kita bertimbangrasa masa kat atas jalan raya. Jangan plak kite jadikan org len yg x bersalah tu jadi sasaran atas kelalaian kite sendiri.....

Anda Suke Entri Ini??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...